in

网友分享骑摩托回新加坡(PCA)经验…

广告

说不定对你有帮助。

有网友分享骑摩托回新加坡(PCA)经验…

PCA结束后,骑着摩托车穿过兀兰,返回新加坡。

1.我们一开始先聚集在马来西亚国家石油公司的检验检疫局。

2.输入JB CIQ

-第一个检查站需要下到摩托车并提交3个文件。 (工作许可证,健康声明表和PCA信函。) 需要先准备好打印出来。
-第二个检查站需要去柜台看护照。

3.到了SG Woodlands CIQ后

-首先是检查站,人员检查体温,然后还需要提交3份文件,PCA信函,工作许可证和健康声明表。
-第二个检查站,照常在机器和指纹上扫描护照。
-第3个检查站,检查携带的所有物品。官员会要求您打开所有行李检查物品,直到满意为止。
请记住,所有药物都需要征税。因此,也请先带好收据。
-第四个检查点,在自动通过计数器上扫描自动通过。确保进入新加坡后,需要支付2周一次的VEP费用。

4.直接前往在PCA中注册的SHN酒店。

5.检查电子邮件。 ICA将发送电子邮件,您必须按链接至“确认”。

根据了解,他们住在的酒店是芽笼的盛华酒店。在1个房间中共享4个人。

SWAB测试称2天后将收到短信。

以下Apps是必须的:

广告
  • Tracetogether
  • FWMOMCARE
  • Homer
广告

Cerita hari ni saje nak share pengalaman mana2 yang naik motor. Kembali ke Singapore setelah tamat PCA dengan menaiki motor melalui Woodlands. 1. Kami berkumpul di Petronas CIQ. 2. Enter JB CIQ- Checkpoint pertama perlu turun motor serahkan 3 dokumen. Work permit, health diclaration form dan surat PCA. (Perlu print siap2 kalau nak cepat)- Checkpoint ke-2 perlu ke kaunter untuk chop passport. 3. Enter SG Woodlands CIQ- Checkpoint pertama, pegawai akan check suhu, lepas tu perlu serahkan 3 dokumen juga, surat PCA, work permit dan health declaration form. – Checkpoint ke-2, scan passport mcm biasa kat mesin tu dan thumbprint. – Checkpoint ke-3, checking segala barangan yang korang bawa. Pegawai akan suruh korang bukak semua bag check barang2 sampai diorg puas hati. Ingat ya, segala ubat-ubatan ada yang perlu kene tax. So kalau nak bawa juga standby resit pembelian. – Checkpoint ke-4, scan autopass di kaunter Autopass. Make sure lepas enter Singapore perlu bayar VEP 2 minggu sekali. 4. Terus ke tempat hotel yg korang register dalam PCA untuk SHN. 5. Check email korang. ICA akan hantar email dan korang wajib tekan link untuk ‘acknowledge’. Hotel yg kami menginap adalah Hotel Seng Wah di Geylang. Kami share 4 orang 1 bilik. Sekian shj perkongsian sy. SWAB test katanya selepas 2 hari akan terima SMS. So tunggu ajelah. **p/s: Apps yg wajib diperlukan:– Tracetogether- FWMOMCARE – HomerHealth declaration form link:-https://www.ica.gov.sg/enteringanddeparting/entry_requirements/e-arrival-card

Posted by Naim Lud on Thursday, October 1, 2020
Facebook Comments

Written by FoodieSG

日本即将开放给所有旅客进入!那新加坡呢?

高达444名雇主滥用就业支持计划骗取补贴!当局要严查